ایمنی بیمارستان در برابر حریق
- شناسه خبر: 18696
- تاریخ و زمان ارسال: 13 شهریور 1396 ساعت 22:00
آتش سوزی یکی از خطرناکترین پدیده هایی است که خسارات جانی و مالی عمده ای را بوجود آورده و خطـری واقعـی برای مراکز خدماتی همچون بیمارستانها محسوب می شود. از آنجا که متصرفین بیمارستان عموماً افراد ناتوانی هستند که امکان نجات خـود را ندارند، آتش سوزی احتمالی بیشتر از هر مکان عمومی دیگری می تواند باعث خسارات جـانی شـود، بعـلاوه بـدلیل وجود دستگاهها و تجهیزات گرانقیمت و متعدد، با ایراد خسارات مالی بزرگ، شدیداً به وجهه عمومی بیمارستان نیز آسیب برساند.
از این رو ایمنی بیمارستان در برابر حریق یکی از فاکتورهای مهم در نگهداری و ایمنی این قبیل اماکن محسوب می شود و باید مورد توجه مدیریت و کارشناس ایمنی قرار گیرد. در این راستا این مقاله با پرداختن به موضوع مدیریت ایمنی از حریق در بیمارستان سعی بر آن دارد تا با معرفی عناصر موثر در کسب ایمنی مطلوب، اهمیت درخور توجه این ساختمان های حیاتی را بیش از پیش نمایان تر نماید.
مدیریت حریق در بیمارستان و تهیه و تدارک استراتژی ایمنی حریق در آن قبل از سـاخت ساختمان شروع می شود و از طراح بیمارستان تا سطوح مختلف مدیریت، پرسنل، بیماران، عیادت کنندگان و … همه و همه در پیشبرد روشهای مدیریت حریق در بیمارستان که شامل پیشگیری، کشف، اعلام، فرار و نجات، کوچک سازی و نهایتاً اطفاء حریق است، نقش دارند. دراین راستا وظیفه مدیر و مسئول ایمنی بیمارستان از همه مهم تر و نقش آنهـا نیز پررنگ تر است. یکی ازاین وظایف طراحی برنامه ایمنی حریق است. در برنامه ایمنی بیمارستان باید تلاش شود تا احتمال مرگ و صدمه ساکنان تا حد ممکن کاهش یابد و کمترین آسیب به اسکلت ساختمان و محتویات آن وارد شود .
[auth]
ایمنی بیمارستان در برابر حریق
بـرای رسیدن به این اهداف از روشهای متعارف ایمنی حریق استفاده می شود که بطـور خلاصـه شـامل مـوارد زیر اسـت :
- پیشگیری از ایجاد حریق :
پیداست که اولین مرحله پیشگیری است و فقط زمانی که این روش اثرش را از دست داد، روشهای دیگر مورد توجه قرار می گیرد. طراحی مناسب اسکلت و بنای ساختمان، سرویس و نگهداری صحیح سازه، نگهداری مناسب دسـتگاهها و تجهیزات، توجه جدی به مناطق دارای احتمال آتش سوزی بالا، آموزش کارکنان درخصوص نحوه صحیح کار با دستگاهها و تجهیزات، تهیه دستورالعمل های مناسب برای موارد فوق و بازرسی مداوم از راههای پیشگیری از ایجاد حریق وکنترل منابع حریق است. در این میان موضوع برگزاری مستمر دوره های پیشگیری و مواجهه ایمن با حریق و حوادث از اهمیت بالاتری برخوردار می باشد.
- ارتباطات ( سیستم های کشف وا علام حریق ):
امروزه یکی از الزامات ایمنی شهری و امتیاز لازم برای کسب اعتماد افراد برای سکونت در سازه ها، مجهز بودن به سیستم و تجهیزات کشف و اعلام حریق می باشد. حال در بیمارستان باید اطمینان حاصل شود که درصورت بروز حریق ساکنان و بخصوص مسئولین مربوطه باخبر شده و تمامی سیستم های حساس به حریق یکی پس از دیگری به کار خواهند افتاد؟ اگر ارتباطات موفق باشد، عملیات فرار، نجات و اطفاء حریق به نحوی موثر و کارآمد می تواند اجرا شود و اگر ارتباطات موفقیت آمیز نباشد، تنها محدود کردن حریق به عنوان تنها روش در دسترس باقی می ماند.
- عملیات نجات و فرار :
هنگام بروز حریق می بایست کلیه ساکنین ساختمان شامل: بیماران، پرسنل و عیادت کنندگان قبل از آنکه بوسیله گرما یا دود صدمه ببینند، به منطقه امن بروند. تعریف اصولی فرار یا خروج اضطراری آن است که افراد به راحتی به خارج از ساختمان و یا به محل امـن برونـد و این کار باید درهمه قسمتهای ساختمان ممکن باشد.
دو استراتژی عمده برای فرار وجود دارد :
الف – خروج نهایی یا فرار کامل : که شامل خروج ازساختمان ورسیدن به فضای بـاز امن توسط افرادی است که قادربه انجام این کار هستند . خروج نهایی و رسیدن به فضای باز نجات مطلق را بوجود می آورد .
ب – ورود بـه پناهگاه یا منطقه امن : این روش بخصوص برای بیماران بستری کاربرد دارد . این عمل، نجات نسبی رافراهم می کند . پناهگاه یا منطقه امن، محلی درهمان طبقه است که ازحفاظت و ایمنی بالا در برابر آتش ومحصولات آن برخوردار است. منطقه حفاظت شده یا امن و مسیرهای فرار باید دارای معیارهای خاصی به منظور ایمن بودن در برابر گسترش حریق و یا ورود محـصولات حریـق باشـند .
۴- محدود کردن حریق و محصولات آن : حصول اطمینان از اینکه حریق در حداقل است و بنـابراین میـزان وسـایل و افـرادی کـه در معرض تهدید هستند محدود است . که روش عمده دستیابی به آنها در اصل مقاله ذکر شـده اسـت.
نتیجـه گیـری:
ایمنـی بیمارستان دربرابر آتش سوزی یکی از فاکتورهای مهم در نگهداری و ایمنی بیمارستان به حساب می آید و باید مورد توجه خاص مدیریت قرار گیرد . طراحی برنامه ایمنی حریق بیمارستان یکی از وظایف مدیر بیمارستان است که از طریق روشهای فوق قابل دستیابی است . روشهای فوق چارچوبی کلی آنچه را که در طی برنامه مدیریت حریق در بیمارستان باید انجام شود نشان مـی دهد، ضمنا پنج روش فوق در یک نظم و ترتیب منطقی باید مد نظر باشند. توجه کافی به آنهـا میتوانـد دسترسـی بـه سـطح قابـل قبولی از ایمنی حریق را ممکن سازد. هرکدام از روشهای فوق از فرایند طراحی بیمارستان تا کوچکترین مراحل خدمات رسـانی پزشکی در بیمارستان را شامل می شود، بطوریکه ساختمان، افراد و لوازم بطور تاکتیکی درجهت کاهش خطر حریق مورد استفاده قرار می گیرند .
[/auth]