ظریف در بهارستان: ایران نشان داد باج نمیدهد
- شناسه خبر: 2547
- تاریخ و زمان ارسال: 30 تیر 1394 ساعت 9:44
محمدجواد ظریف که به همراه علی اکبر صالحی برای ارائه گزارش روند مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ و تقدیم نتایج مذاکرات به مجلس در جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس حضور یافته بود، گفت: در این مذاکرات طولانی و نفس گیر با توکل بر خدا و پشتیبانی مردم، جمهوری اسلامی ایران نشان داد که با شش کشور به ظاهر قدرتمند دنیا مذاکره میکند اما باج نمیدهد.
وی همچنین گفت که بر اساس مصوبه مجلس متن کامل برنامه جامع اقدام مشترک را تقدیم مجلس میکند.
وزیر امور خارجه کشورمان در آغاز سخنرانی خود در جلسه علنی امروز مجلس با تبریک عید سعید فطر و قدردانی از دعاهای ملت ایران برای تیم هستهای، اظهار کرد: یک هفته پیش در چنین روزی توافقی تاریخی بین ایران و شش کشور به ظاهر قدرتمند دنیا به سرانجام رسید؛ توافقی که مورد توجه گسترده جهانیان قرار گرفت. طرح صهیونیستی امنیتیسازی ایران فرو پاشید و جهانیان از این توافق به عنوان پیروزی عقلانیت و منطق بر جنگطلبی استقبال کرده و آن را نقطه عطفی در تاریخ روابط بینالملل در دهههای معاصر شناختند.
وی اضافه کرد: به اعتراف دوست و دشمن آنچه در این میان به اثبات رسید عزت، خودباوری، اقتدار و سربلندی توأم با حکمت مردم ایران و رهبر فرزانه ماست. در این مذاکرات طولانی و نفسگیر با توکل به خدا و با پشتوانه مردم بر همگان ثابت شد که جمهوری اسلامی ایران با شش کشور به ظاهر قدرتمند دنیا مذاکره میکند اما باج نمیدهد. ثابت شد جمهوری اسلامی ایران در سختترین شرایط تحریم و فشار حاضر است سالها مقاومت و دو سال مذاکره را ادامه دهد ولی در برابر فشار مقاومت کند و از خطوط اصلی خود عدول نکند و بالأخره یک بار دیگر بر آمریکا ثابت شد که به تعبیر مقام معظم رهبری باید تسلیم ایران را به خواب ببینند.
ظریف ادامه داد: ملت بزرگوار ایران فرزندان شما در این مذاکرات برای شش کشور به ظاهر بزرگ دنیا و نماینده عالی اتحادیه اروپا روشن نمودند که هیچ کس نباید هرگز ایرانی را تهدید کند، روشن نمودند غنی سازی ما و تحقیق و توسعه مرتبط با آن و اصولاً هیچ یک از تأسیسات هستهای ما هیچ گاه تعطیل نخواهد شد، روشن نمودند که برنامه موشکی و تسلیحاتی ما به هیچ کس صرفن ظر از قدرت ادعاییاش ارتباطی ندارد و روشن نمودند که اگر کسی در منطقه باید پاسخگو باشد این آمریکا و غرب است که در فلسطین و یمن و سوریه با سلاحهایش مردم بیگناه به خاک و خون کشیده میشوند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: شدت عصبانیت معاندین جمهوری اسلامی ایران و در رأس آنها رژیم صهیونیستی به خوبی نشان دهنده تحکیم اقتدار منطقهای و جهانی جمهوری اسلامی ایران است. جای تعجب ندارد که شاهد جیغ و دادهای نخست وزیر عصبانی آن رژیم و توسل او به کنگره آمریکا برای رأی منفی به توافقی هستیم که از دید او حاضر است خودش را بکشد تا جلوی این توافق که برای رژیم صهیونیستی خطری جبران ناشدنی را به دنبال دارد بگیرد. اصلاً عجیب نیست که آیپک بزرگترین لابی صهیونیستی در آمریکا به همین منظور تبلیغات چندین میلیون دلاری به راه انداخته تا به تعبیر خودشان از تصویب این توافق خطرناک جلوگیری کنند. هیچگاه رژیم منفور صهیونیستی در میان متحدین خود تا این حد منزوی نبوده است.
وزیر امور خارجه همچنین گفت که بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی متن کامل برنامه جامع اقدام مشترک را تقدیم مجلس میکند.
ظریف تصریح کرد: توافق هستهای را در سطوح مختلف میتوان تحلیل کرد. میتوان در سطح کلان یا خرد به آن نگریست، میتوان در سطوح بینالمللی، منطقهای و داخلی آن را ارزیابی کرد، میتوان از زاویه راهبردی به آن نگاه کرد و میتوان از زاویه تحریمها آن را بررسی کرد و میتوان از زاویه برنامه درازمدت هستهای به آن نگریست ولی در هر سطحی که تحلیل میکنیم نباید فراموش کنیم که هر توافقی یک بده بستان است. هر طرف از بخشی از خواستههای خود به نفع بخش مهمتری از آن صرفنظر میکند و مذاکره تا آنجا ادامه پیدا میکند که داده و ستاندههای دو طرف کمابیش متعادل شود.
وزیر امور خارجه یادآور شد: سوال این است که در یک تصویر بزرگ دادهها و ستاندههای ما و گروه ۱+۵ در این مبارزه طولانی و نفسگیر چه بوده است؟ اهداف کلیدی جمهوری اسلامی ایران که برای رسیدن به آنها پافشاری کرده و اکنون در برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام ستاندههای جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود عبارت بود از: حفظ عزت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران، تثبیت برنامه هستهای به ویژه غنیسازی و رآکتور آب سنگین و فردو و شناسایی بینالمللی آنها، رفع تحریمها و پایان دادن به ۶ قطعنامه که تحت فصل هفتم منشور ملل متحد نه تنها تحریم بر مردم ایران تحمیل میکردند بلکه برنامه هستهای ایران را محدود کرده و جلوگیری از توان دفاعی و موشکی کشور را به یک وظیفه بینالمللی با استفاده از همه ابزارها تبدیل کرده بودند.
ظریف ادامه داد: برای طرف مقابل خواسته کلیدی در مذاکرات این بود که از عدم دسترسی ایران به سلاح هستهای از طریق محدودیتها و نظارتها اطمینان حاصل کنند. آنچه طرف مقابل به دست آورده علیرغم همه رجزخوانیها در حقیقت تحصیل حاصل است. بر اساس آموزههای دینی و اسلامی که در فتوای تاریخی مقام معظم رهبری تجلی پیدا کرده است جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به دنبال سلاح هستهای نبوده و نیست. بنابراین؛ ایجاد اطمینان از یک امر بدیهی امتیاز خاصی به شمار نمیرود ولو اینکه برای تحقق آن برخی مسئولیتها یا نظارتها در قالب توافقهای بینالمللی اعمال شود. آن هم محدودیتهایی که فقط برای یک دوره زمانی مشخص است و تاریخ انقضای معینی دارد و نظارتهایی که پس از بررسیهای گسترده کارشناسی امکان سوءاستفاده از آنها وجود ندارد و امکانات مخل امنیت ایران را در دسترس بیگانگان قرار نمیدهد.