بررسی وضعیت پسماندهای الکترونیکی در جهان و ایران و ارائه راهکارهای مدیریتی
- شناسه خبر: 23776
- تاریخ و زمان ارسال: 17 اسفند 1397 ساعت 12:00
مدیریت بازیافت زباله های الکترونیکی در دنیا
معضل افزایش زباله های الکترونیکی، دولتمردان کشورهای گوناگون را بر آن داشته که چارهای در این زمینه نیاندیشند. در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال توسعه شرکتهای سازنده محصولات الکترونیکی (به عنوان مثال شرکت های بزرگی همچون …HP, SONY, DELL, NOKIA,) ملزم به بازیافت محصولات از رده خارج خود میباشند و هزینههای بازیافت را در قیمت محصولاتشان در نظر میگیرند. علاوه بر این شرکتهای زیادی در دنیا بر مبنای بازیافت زبالههای الکترونیکی شکل گرفتهاند که مورد حمایت دولتها نیز قرار دارند.
مدیریت زبالههای الکتریکی، به روشهای مختلف دفع لوازم الکتریکی و الکترونیکی از کار افتاده و از رده خارج (که تأثیر زیادی به سلامت انسان و محیط زیست دارند) میپردازد. این فرآیند میتواند به فناوریهای مدرن که منطبق با استانداردهای سلامت انسان و محیط زیست هستند و فناوریهای پرخطر که سلامت انسان و محیط زیست را به خطر میاندازند (و اغلب در کشورهایی که استانداردهای صریحی وجود ندارد، استفاده می شود) تقسیم شود.
روشهای سنتی و پرخطر
روشهای بازیافت پرخطر بر خلاف استانداردهای رایج بین المللی بوده و باعث به خطر افتادن سلامت انسان و محیط زیست میشوند. این روشها عمدتاً به دو دسته تقسیم میشوند:
سوزاندن
در این روش، زباله ها از طریق سوزاندن تجزیه میشوند. سوزاندن میتواند در محیط باز و در شرایط غیر قابل کنترل باشد یا اینکه در یک محیط بسته و کنترل شده باشد تا مانع از انتشار ذرات آلوده کننده در هوا گردد. به دلیل تنوع مواد موجود در قطعات الکترونیکی، در این روش خطر انتشار آلودگی و مواد سمی زیاد است. به طوری که سوزاندن زبالههای رایانهای بزرگترین منبع تولید دی اکسینها و انتشار فلزات سنگین نظیر جیوه در جو است. در نتیجه سوزاندن زبالههای الکترونیکی به هیچ وجه توصیه نمیشود.
۲. دفن کردن
نفوذناپذیری محل دفن، شرط اصلی دفن زبالههای رایانهای است. تقریباً چنین مکانی اصلاً وجود ندارد، به عبارت بهتر در طولانی مدت تمام محل های دفن زباله های الکترونیکی نفوذ ناپذیری خود را از دست میدهند. تحقیقات نشان میدهد که در محل دفن مانیتورهای ٠۱CRTF، هر عدد لامپ اشعه کاتدی میتواند تا ۸۶/۱ گرم سرب را وارد شیرابه محل دفن کند.
روشهای مدرن و زیست سازگار:
فناوریهای مدرن شامل سه مرحله هستند:
۱. جداسازی و آلودگیزدایی
در این فرایند مواد سمی و مضر برای محیطزیست مانند CRTها و باتریها باید جدا شوند. این کار طبق دستورالعمل استاندارد WEEE انجام میشود؛ لیست اجزای خطرناکی که طبق دستورالعمل باید جدا شوند در جدول ۲ آمده است.
جدول ۱: اجزاء حاوی مواد خطرناک بر اساس استانداردWEEE |
• اجزاء حاوی جیوه ، مثل سوئیچ ها یا لامپ های backlighting |
• باتری ها |
• بوردهای الکترونیکی تلفن های همراه و بوردهای سایر وسایل الکترونیکی که سطح بیشتر از ۱۰سانتی متر مربع دارند. |
• تونر کارتریژها، تونرهای حاوی مایعات و مواد چسبنده |
• پلاستیک های مقاوم در برابر آتش |
• تیوب های دارای اشعهی کاتدی |
• مواد و ترکیبات نسوز |
• کلرو لورو کربن ها(CFC)،هیدروکلروفلوروکربن ها(HCFC)،هیدروفلوروکربن ها(HFC)، هیدروکربن ها(HC) |
• لامپ های خلا |
• ال سی دی هایی که سطح آن ها بزرگتر از ۱۰ سانتی متر مربع و لامپ |
• کابل های الکتریکی خارجی |
• ترکیبات شامل فیبرهای سرامیکی نسوز |
• ترکیبات شامل مواد رادیواکتیو |
۲. فرایندهای مکانیکی
این فرایندها برای جداسازی مواد مختلف قابل بازیافت و آلایندهها انجام میشود که عموماً شامل واحد شکستن، خرد کردن و جداکننده های مغناطیسی، جداکننده های بادی، جداکننده های جریان گردابی و… میشود. در این فرایندها گرد و غبارهای تولیدی باید قبل از رهاسازی برای کاهش آلودگی، فیلتر میشوند.
- پالایش
مواد موجود در زبالههای الکترونیکی میتوانند به صورت مواد خام بازیابی شوند و برای این منظور باید از فرایندهای مختلفی مانند فرایندهای پیرومتالورژی، هیدرومتالورژی و الکتروشیمیایی عبور کنند. عمده موادی که از فرایند پالایش به دست میآیند شامل فلزات، پلاستیکها و شیشه می شوند.
مدیریت بازیافت زباله های الکترونیکی در ایران
در ایران سالانه حجم وسیعی از قطعات الکترونیکی از رده خارج میشوند اگر چه هنوز به صورت رسمی آماری برای مقدار این زبالهها اعلام نشده است. تاکنون در ایران اقدامی برای بازیافت اصولی این زبالهها صورت نگرفته است و سرنوشت وسایل الکترونیکی از رده خارج درست مشخص نیست.
وسایل الکترونیکی از جمله رادیو، تلویزیون و رایانه با توجه به سرعت بالای رشد فناوری، در بسیاری از موارد حتی قبل از پایان عمر مفیدشان از رده خارج میشوند. در ایران نیز تعداد زیادی از این دست وسایل در انبارها وجود دارد. هماکنون بسیاری از دانشگاههای بزرگ، شرکتها و برخی ادارات دولتی هر از چند گاهی وسایل الکترونیکی از رده خارج خود را به قیمت بسیار نازلی به حراج میگذارند.
در اغلب شهرهای بزرگ برنامه مشخصی برای جمعآوری زبالههای الکترونیکی وجود ندارد. در نتیجه وسایل الکترونیکی خانگی عمدتاً یا به همراه دیگر زبالههای شهری جمعآوری شده، سوزانده یا دفن میشوند یا اینکه توسط افرادی که وسایل دست دوم را خریداری میکنند، جمعآوری میشوند و پس از تعمیر دوباره به فروش میرسند یا قطعات سالم آنها جدا شده و مورد استفاده قرار میگیرند. در این میان تنها در تعداد اندکی از شهرهای ایران مانند مشهد مکانهایی به منظور جمعآوری زبالههای الکترونیکی خانگی در نظر گرفته شده است. گرچه هنوز برنامهای مدون برای بازیافت زبالههای جمعآوری شده در هیچجای ایران وجود ندارد.
روش پیشنهادی
با توجه به وضعیت فعلی کشورمان و مطالعاتی که روی برنامه بازیافت قطعات الکترونیک در کشورهای توسعه یافته انجام شده است، روش زیر برای مدیریت زباله های الکترونیکی در شهرهای ایران پیشنهاد میشود:
۱- جمع آوری
از آنجایی که شهرداریها هزینه زیادی را صرف جمعآوری زبالههای شهری میکنند، میتوانند با استفاده از پتانسیلهای موجود خود هزینههای جمعآوری را کاهش دهند، در این راستا راهکارهای زیر پیشنهاد میشود:
۱- استفاده از منابع انسانی و خودروهای جمعآوری زبالههای خشک (کاغذ، پلاستیک و شیشه) جهت جمعآوری تجهیزات الکترونیکی از رده خارج
۲- اختصاص دادن محلی در ایستگاههای بازیافت سطح شهرها جهت زبالههای الکترونیکی
۳- ایجاد مراکزی جهت پذیرش وسایل از رده خارج الکترونیکی در بخشهایی که محل تمرکز تعمیرکاران و فروشندگان تجهیزات دسته دوم الکترونیکی است.
از آنجا که قانع کردن مردم جهت تحویل زبالههای الکترونیکی نیاز به فرهنگسازی دارد، نهادهایی همچون صدا و سیما، مطبوعات و سایر رسانهها میتوانند نقش مؤثری در این زمینه داشته باشند.
۲- جداسازی و بازیافت زباله های الکترونیکی
با توجه به اینکه زبالههای الکترونیکی از وسایل و مواد مختلفی تشکیل شده، اولین گام در بازیافت آنها جداسازی و دستهبندی مواد و وسایل مختلف است. برای این منظور ابتدا باید مواد خطرناک زبالهها (طبق جدول ۱) جدا شود. مطابق با استاندارد WEEE بهترین روش جهت جداسازی زبالههای الکترونیکی، روشهای دستی است.
محصول جداسازی، به چند دسته زیر تقسیم میشود:
مواد فلزی (قطعات آهنی، آلومینیومی و مسی)
قسمتهای فلزی حجیم بدنه رایانه و سایر دستگاههای الکترونیکی از جمله بخشهای فلزی زبالهها محسوب میشوند. پس از تفکیک قطعات فلزی از همدیگر بسته به جنس، هرکدام به کارخانه مربوطه انتقال مییابند، به عنوان مثال قطعات آهنی به کارخانجات ذوبآهن انتقال مییابند.
مواد پلاستیکی (مثل قاب وسایل الکترونیکی)
درصد قابل توجهی از زبالههای الکترونیکی را مواد پلاستیکی تشکیل میدهند. این مواد که در قسمتهای مختلف دستگاههای الکترونیکی مانند قاب مانیتورها و بردهای الکترونیکی استفاده میشوند، به سه روش قابل بازیابی هستند. برخی از صنایع بازیافت موجود قادرند بعضی از این قطعات پلاستیک را بازیافت نمایند.
برخی از مواد پلاستیکی، قطعات بازیافتی به عنوان مواد اولیه صنعت پتروشیمی یا به عنوان احیاکننده در استخراج فلزات، قابل استفاده هستند. از طرفی میتوان قطعات پلاستیکی را خرد نمود، گرانوله کرد و برای ساخت مواد جدید استفاده کرد یا از آنها به عنوان مواد خام صنعت بازیافت به کشورهای دیگر صادر نمود. روش سوم بازیافت قطعات پلاستیکی نیز استفاده از مواد پلاستیکی به عنوان سوخت است. با توجه به پتانسیلهای بومی هر منطقه، یکی از این روشها را میتوان برای بازیافت قطعات پلاستیکی انتخاب نمود.
بازیافت کابلها
کابلها از دو بخش فلزی و غیرفلزی تشکیل شدهاند که بعد از عبور از فرایند بازیافت به صورت فلز و پلاستیک بازیابی میشوند.
بازیافت CRT:
CRTهای از رده خارج در صنایع ساخت شیشه، سرب و ساخت CRT قابل استفاده هستند. در نتیجه در بسیاری از کشورهای دنیا CRTها به فروش میرسند. در ایران با توجه به شرایط موجود، بهترین راهکار صادرات CRT به نظر میرسد. ضمن اینکه میتوان مکانهایی برای نگهداری کنترل شده آنها در نظر گرفت تا در صورت راهاندازی واحد بازیافت CRT در ایران آنها را بازیافت نمود.
بازیافت بردها:
بردها بخش زیادی از دستگاه های الکترونیکی از رده خارج را تشکیل میدهند و بازیافت برد، مهمترین بخش عملیات بازیافت در تمامی دنیا محسوب میگردد. روشهای گوناگونی برای بازیافت بردهای الکترونیکی وجود دارد. این روشها شامل روشهای مکانیکی، پیرومتالورژیکی، هیدرومتالورژیکی، بیومتالورژیکی و… میباشند. در کشورهای در حال توسعه مثل ایران روشهای هیدرومتالورژیکی به علت سرمایهگذاری اولیه کم، کاربرد بیشتری پیدا میکنند. در عین حال روش دیگر برای بازیافت بردها، انجام عملیات مکانیکی و دستی به منظور جداسازی اولیه آنهاست. محصولات این روشها را میتوان به واحدهای بینالمللی بازیافت فروخت.
بازیافت باتریها:
بازیافت باتریها نیاز به واحد مجزا و پیشرفتهای دارد. اگرچه با توجه به حجم محدود این قطعات میتوان محلی را برای جمعآوری و نگهداری کنترل شده آنها در نظر گرفت تا در زمان راهاندازی واحد بازیافت، باتری آنها را بازیافت نمود. از طرفی میتوان آنها را به کشورهای دیگر جهت بازیافت فروخت.
به منظور بازیافت صحیح زبالههای الکترونیکی ابتدا لازم است سیستمی جامع برای جمعآوری این زبالهها از طرف نهادهای ذیربط مانند شهرداریها پیشبینی شود. راهکارهایی وجود دارد که هزینههای جمعآوری را تا حد زیادی کاهش میدهند و آن را مقرون به صرفهتر میکنند. در این میان نقش رسانهها در فرهنگسازی، بسیار حیاتی به نظر میرسد. گام بعد در راستای بازیافت زبالههای الکترونیکی، راهاندازی کارخانهای برای تفکیک و آلودگیزدایی از زبالههای الکترونیکی است. از طرف دیگر در این کارخانه باید تجهیزاتی به منظور آمادهسازی اولیه بخشهای گوناگون زبالههای جداسازی شده (با توجه به ماهیت آنها) در نظر گرفته شود. به عنوان مثال برای خرد کردن و پرس نمودن قسمتهای پلاستیکی و فلزی، دستگاههای خردکن، جداکنندههای مغناطیسی، پرس و… لازم است. با توجه به حجم بالای بردها و اهمیت بازیافت آنها (و از طرفی هزینهبر بودن تأسیس واحدهای بازیافت باتریها و CRTها) به نظر میرسد بهتر است تأسیس واحد بازیافت تخصصی در سه فاز انجام شود. میتوان در ابتدا تنها واحد بازیافت بردها را راهاندازی نمود و بعد از جمعآوری CRTها و باتریها درصورت صرفه اقتصادی، اقدام به راهاندازی واحد بازیافت برای آنها نمود و در غیر این صورت میتوان آنها را به کشورهای دیگر صادر کرد.
در حال حاضر مهمترین مسئله در بحث بازیافت، ایجاد واحد اولیه بازیافت است که شامل بخش جداسازی ، عملیات آمادهسازی و واحد بازیافت بردهای چاپی است. شروع به کار این واحد میتواند چشمانداز بسیار مناسبی در مورد پارامترهای کلیدی فرایند بازیافت ارائه نماید تا بتوان در مورد ادامه روند بازیافت زباله تصمیمگیری بهتری نمود.
سلام من تصمیم قطعی برای بازیافت زباله های الکترونیکی دارم تا این معضل رو از کشور خارج کنم.
اما شراطهای دارم که به امید خدا طلبی که دارم انشاالله به زودی به دستم خواهد رسید و این کار رو شروع میکنم.هدف خدمت هست
برایتان آرزوی موفقیت داریم.